خطرات استفاده از VPN و نحوه تشخیص خوب بودن آن

اپلیکیشنهای زیادی امروز به صورت رایگان با هدف تغییر آی پی برای پلتفرمهای مختلف موجود هستند که کاربران از آنها استفاده میکنند. وی پی ان یا همان فیلترشکن عمدتا برای دور زدن سایتهای فیلتر شده به کار گرفته میشوند و در واقع بدون وی پی ان نمیتوان از سایتی که توسط کشوری مسدود شده، استفاده کرد. افراد بسیاری هستند که VPN را با چنین اهدافی به کار میگیرند و البته کار ساز هم است. اما باید بدانوی پی انها صرف نظر از اینکه کاربردی هستند، میتوانند خطراتی هم برای کاربر خود به دنبال داشته باشند.اول بذارید ببین VPN دقیقا چیکار میکنه با اتصال ما؛
کاربر با استفاده از فیلتر شکن یک لایه امنیتی بین خودش و ISPها (شرکت های ارائه دهنده اینترنت مثل شاتل، اسپیس اکس، یا ایرانسل و همراه اول )ایجاد میکند و بدین ترتیب شرکت ارایه دهنده اینترنت، از فعالیت شخص و دادههای اینترنتیاش مطلع نخواهد شد. در این وضعیت، کمپانی سازنده اپلیکیشن فیلتر شکن به اطلاعات شما مانند سایتهایی که مراجعه میکنید و دیگر دادههای اینترنتی، دسترسی پیدا خواهد کرد.
مهم ترین خطر استفاده از اینترنت
از دست رفتن امنیت و زیر نظر گرفتن کاربر و عملکرد آن در فضای اینترنت
یک VPN تمام ترافیک اینترنت شما را از سرورهای خودش عبور میدهد. اگر این سرورها ناامن یا مخرب باشند، میتوانند لیست سایتهایی که بازدید میکنید را ببینند.
یکی از اصلیترین خطرات VPN یا فیلترشکن های رایگان زیر نظر گرفتن کاربر و عملکرد آن در فضای اینترنت است. نکته جالب اینجاست که یکی از اهداف اصلی افراد برای نصب این برنامهها، جلوگیری از همین کنترل شدن توسط عوامل خارجی است که این بار توسط خود اپ صورت میگیرد.
فیلترشکنها در عین اینکه کاربردی هستند اما گاهی خطراتی به دنبال دارند و یکی از آنها زیر نظر گرفته شدن توسط نوع رایگان آن است. بدون شک ارایه خدمات این چنینی در زمینه VPN برای کمپانی ارایه دهنده، هزینهبر بوده و موجود بودن این اپها به صوت رایگان آن هم برای پلتفرمهای مختلف، کمی عجیب به نظر میرسد.
از دیگر معایب فیلتر شکن ها میتوان به مصرف حجم اینترنت اشاره کرد؛ فیلترشکنها برای کسب درآمدی برای سازنده به ارائه تبلیغاتی میپردازند که هزینه اینترنت شما را هنگام استفاده آنها افزایش میدهد. بنابراین دیگر معایبی که فیلترشکنهای رایگان دارند، تبلیغات است و قطعا سودی برای کاربر جز افزایش مصرف اینترنت نداشته و تنها خلاصی از این تبلیغات خرید نسخه پولی است.
یک VPN ناامن در حالت حداکثری (Extreme Case) میتواند خطراتی فراتر از تصور داشته باشد، از سرقت اطلاعات بانکی گرفته تا جاسوسی کامل روی فعالیتهای دیجیتال و حتی در مواردی، تبدیل سیستم شما به یک ابزار حمله سایبری!
اینجا چند مورد از بدترین سناریوها را بررسی میکنیم: (For Nerd’s!)
یک VPN ناامن یا مخرب (Malicious VPN) در سناریوهای خاص میتواند به اطلاعات حساس شما دسترسی پیدا کند. بستگی دارد که VPN چگونه طراحی شده باشد و چه سطحی از دسترسی را از شما بگیرد. بیایید بررسی کنیم که در بدترین حالتها، VPN چه کارهایی میتواند انجام دهد:
1. سرقت اطلاعات بانکی و مالی
چطور؟
VPNهای ناامن یا آلوده ممکن است ترافیک اینترنت شما را مانیتور کنند و اطلاعات حساسی مثل رمزهای عبور، شماره کارت اعتباری و اطلاعات بانکی شما را سرقت کنند.
مثال واقعی:
🔴 در سال 2018، چندین VPN رایگان (از جمله HolaVPN) متهم شدند که اطلاعات کاربران را فروخته یا برای حملات سایبری استفاده کردند.
2. سرقت هویت و حسابهای شخصی
چطور؟
یک VPN ناامن میتواند اطلاعات ورود شما به ایمیل، شبکههای اجتماعی، اپلیکیشنهای بانکی و حتی حسابهای کاری را ذخیره کرده و به فروش بگذارد یا از آنها برای مقاصد غیرقانونی استفاده کند.
مثال واقعی:
🔴 برخی VPNهای رایگان مانند SuperVPN و FlashVPN به دلیل ذخیره اطلاعات کاربران و فروش آنها در دارک وب گزارش شدهاند.
3. تبدیل دستگاه شما به یک Botnet (سرباز حمله سایبری)
چطور؟
برخی از VPNها مانند HolaVPN دستگاه شما را به یک نود (Node) در شبکه تبدیل کرده و از آن برای حملات DDoS، استخراج رمزارز، یا پخش بدافزار استفاده میکنند.
مثال واقعی:
🔴 در سال 2015، HolaVPN ثابت شد که بدون اطلاع کاربران، از دستگاههای آنها برای حملات سایبری و اسپم استفاده میکند.
4. لو رفتن مکان و فعالیتهای شما
چطور؟
اگر VPN به درستی رمزگذاری نشده باشد، میتواند اطلاعات واقعی IP و موقعیت مکانی شما را لو دهد، که ممکن است منجر به ردیابی، فیشینگ یا حتی تهدید فیزیکی شود.
مثال واقعی:
🔴 در 2021، چندین VPN ناامن فاش کردند که در صورت درخواست دولتها، اطلاعات کاربران را تحویل میدهند، حتی با وجود اینکه ادعای “No-Log Policy” داشتند!
5. نصب بدافزار یا جاسوسافزار (Spyware)
چطور؟
برخی VPNها هنگام نصب، بدون اطلاع شما بدافزار، کیلاگر (Keylogger) یا تروجان روی سیستمتان اجرا میکنند و به راحتی تمام اطلاعات شما را استخراج کرده و برای افراد سودجو ارسال میکنند.
مثال واقعی:
🔴 در سال 2020، تحقیقاتی نشان داد که بیش از 60% VPNهای رایگان، دارای بدافزار مخفی بودند!
6. فروش اطلاعات شما در دارک وب
چطور؟
VPNهای ناامن میتوانند تاریخچه مرور، اطلاعات حساب، دادههای لوکیشن و حتی مکالمات شما را ذخیره کرده و در دارک وب بفروشند.
مثال واقعی:
🔴 در 2022، گزارشهایی نشان داد که برخی از VPNهای چینی، اطلاعات کاربران را بدون رمزگذاری ذخیره کرده و به نهادهای تبلیغاتی و حتی دولتها فروختهاند.
7. تحت تعقیب قرار گرفتن به خاطر جرایم دیگران!
چطور؟
یک VPN ناامن ممکن است آیپی شما را به دیگران اختصاص دهد. اگر فردی از آن آیپی برای هک، قاچاق، یا فعالیتهای غیرقانونی استفاده کند، ممکن است پلیس سراغ شما بیاید!
مثال واقعی:
🔴 در چندین پرونده بینالمللی، کاربران VPNهای ضعیف به اشتباه به جرایم سایبری متهم شدهاند!
چطور مطمئن بشیم یک فیلترشکن خوب است
حال فرض من این است که شما در ایران زندگی میکنید و در گذشته کسب و کاری بر بستر شبکه های محدود شده ایجادکردید و زمان زیادی رو در گذشته صرف بر ساخت حجم زیادی محتوا و تعدادی فالور کردید و در حال حاضر دل کندن از آن برایتان دشوار است. و یا اصلا صرفا استفاده اوقات فراغتی از اینستاگرام، توییتر و یوتیوب میکردید و قصد دارید با دوستانتان در این شبکه ها تماس برقرار کنید و حال شان را بپرسید. چطور یک فیلتر شکن خوب پیدا کنیم؟
یک فیلتر شکن خوب در وهله اول باید بتواند به خوبی آی پی شما را مخفی کند و فعالیت تحت وب شمار را رمزگذاری کند. (با جستجو کلمه WAHT IS MY IP در گوگل؛ میتوانید بصورت پابلیک آی پی خود را ببینید) (در حالت کلی هر سایتی که شما درآن هستید آی پی شما برای آن مشخص است. )
و در وهله دوم باید بتواند امکان انتخاب پروتکلها و کشورهای مقرIP را در دسترس شما بگذارد.
جمع بندی: VPN اشتباه = نابودی دیجیتالی!
اگر در سایتی که از HTTPS استفاده نمیکند لاگین کنید، VPN میتواند اطلاعات ورود شما را ببیند. اما اگر سایت از HTTPS استفاده کند، دادههای شما رمزگذاریشده خواهد بود، و VPN بهطور مستقیم نمیتواند آن را بخواند.
یک VPN ناامن میتواند شما را تبدیل به قربانی جرایم سایبری، سرقت هویت، و حتی حملات قانونی اشتباهی کند. بعلاوه استفاده از VPN جز در موارد ضروری پیشنهاد نمیشود و باید در نظر داشت که استفاده از VPN در برخی از کشورها(از جمله ایران) از نظر قانونی غیرمجاز است و جرم محسوب میشود.
پیشنهاد تحریمشکن رایگان
“شکن” یک راه مناسب برای دور زدن تحریمها
«شکن» یک تحریمشکن ایرانی است که با استفاده از تکنولوژی دیاناس و بدون نیاز به نصب نرمافزار تحریمِ سایتهای خارجی علیه ایران را بیاثر میکند. شما با استفاده از شکن میتوانید به سایتهای تحریمی (که فیلتر نیستند) را باز کنید.
شرکت بنیان رایان سامانه، استفاده از شکن را برای مصارف خانگی و شخصی به عنوان یک پروژهی عامالمنفعه رایگان در نظر گرفته است و هزینههای آن از طریق حمایتهای مردمی تامین میشود. اما اشخاصی که از شکن استفادههای حرفهای یا تجاری میکنند (هرگونه استفادهای که به درآمدزایی منجر میشود) میبایست هزینهی آن را پرداخت کنند. بنابراین استفادهی شرکتها، گیمنتها، دیتاسنترها و برنامهنویسان حرفهای از شکن مشمول هزینه است.
توجه داشته باشید که شکن سامانهای است که به صورت قانونی فعالیت میکند و فقط سایتهای تحریمی را در دسترس قرار میدهد و با استفاده از آن، فیلترینگ داخل کشور پابرجا میماند.
- وب سایت رسمی شکن: – شکن (shecan.ir)