رابطه محدودیت و خلاقیت | کمیبهتر S03-E02
رابطه خلاقیت و محدودیت مثل U برعکسه. یعنی یه نقطهای وجود داره که تو اون، میزان محدودیت و چهارچوبهایی که داریم متعادله و خلاقیت ما تو این نقطه، احتمالا تو بیشترین حالت خودشه.
اگر محدودیتهای ما خیلی کم باشه، ذهن به هر طرفی که میخواد، یه سرک میکشه و آخرشم نتیجه منسجمی نخواهیم داشت! اگر هم محدودیتمون خیلی زیاد باشه، دچار استرس میشیم و احساس زندانی بودن میکنیم و باز هم همون آش و همون کاسه.
در همین راستا باید محدودیتهای سالمی ایجاد کنیم که مارو تو بهترین نقطه نمودار U برعکس قرار بده! مثلا چندتا محدودیتی که من برای خودم دارم رو در ادامه بهشون اشاره میکنم.
ایجاد محدودیت برای برانگیختن خلاقیت
محدودیت یکی از راههایی است که جرقه کار خلاقانه را ایجاد می کند. البته اگر خودباوری لازم برای پذیرش محدودیت ها را داشته باشید، محدودیتها خود مولد خلاقیت و محرک اقدام خواهند شد. چند روش وجود دارد که با به کارگیری آنها میتوانید از محدودیتها برای شروع هرکاری استفاده کنید:
یکی از بخشهای قابل اجرای مسئله را انجام دهید
در درس مهارت های حل مسئله اشاره کرده بودم که برای شروع ابتدا، ساده ترین قسمت مسئله رو انجام بدید. این خود به نوعی ایجاد محدودیت است.
در این روش ایده هایی را که تا دو ساعت آینده می توانید بررسی کنید، علامت گذاری نمایید. یا ایده هایی را که می توانید برایشان تا انتهای هفته نمونه اولیه بسازید انتخاب کنید.
وقتی به آنچه انجامش برای ما امکان پذیر است نگاه کنیم، میتوانیم گزینه هایمان را محدود کنیم.
هدف را کوچکتر کنید
به جای اهداف بزرگ، اهداف کوچکتر و دست یافتنی تری را که اجرایی باشند، انتخاب کنید. گستره کار را کوچک نمایید تا نحوه شروع کار را راحتتر بیاموزید. میتوانید پیشرفت کار را در فواصل متعدد بررسی کنید و کنترل پیشرفت را با فشاری اجتماعی همراه نمایید.
زمان را محدود کنید
وقتی ما بدونیم برای انجام یه کار خلاقانه کلا 3 ساعت فرصت داریم، احتمالا خیلی ایدههای بهتری از وقتی که دو روز کامل زمان داریم به ذهنمون میرسه! برعکس، اگر زمانمون خیلی کم باشه هم خروجی خوب نمیشه.
جمعههای آفلاین
این روزها که اینترنت جزئی جدانشدنی از زندگی مونه و برای انجام هرکاری تقریبا بهش نیاز داریم، من چند ماهیه تصمیم گرفتم که یک روز در هفته رو به هیچ وجه از اینترنت استفاده نکنم، اسمش رو هم گذاشتم “سنت جمعههای آفلاین” بازخوردهای این سنت رو بعد میام همینجا و درادامه مینویسم.
ایجاد محدودیت و شکستن عادات باعث میشه ذهن به چالش کشیده بشه و به مسیر های متفاوتی فکر کنه. من خیلی ازاین ترفندها استفاده میکنم.